Pomza ( bims ) , bitki yetiştirme ortamı olarak geniş ölçüde kullanılan bir materyaldir. Fiziksel ve kimyasal özellikleri değişmeyen yapıdadır. Bu durum Pomza ( bims ) nın defalarca kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda toprağa göre daha hafif olduğundan işlenmesi, nakliyesi ve yerinde kullanımı da kolaydır.
Toprakların özelliklerini ıslah eden maddeler arasında pomza, önemli bir yer tutmaktadır. Bünyesine aldığı suyu uzun müddet muhafaza ederek sürekli olarak nemli bir ortamın oluşmasını temin ettiğinden yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Pomza, toprağın suyunu tutan, muhafaza eden, bu özelliği ile sulu tarım bitkilerinin susuz yada çok az sulanarak yetiştirilmesini sağlayan doğal bir malzemedir. Pomza, dünyanın bir çok ülkesinde teknik özellikleri bakımından tarım sektöründe, seracılıkta toprak örtüsü yerine kullanılmaktadır. Toprakların bozuk olan bazı fiziksel özelliklerini, istenilen yönde düzeltmek amacıyla, Avrupa ülkelerinin çoğunda süs bitkilerinin yetiştirilmesinde ve seracılıkta, ekonomik getirisi yüksek olan yatırımlarda, doğal toprak düzenleyici malzeme olarak kullanılmaktadır. Diğer yönden sıvı gübreleme sisteminde pomza, gübre kaybını en aza indirmekte ve tarım alanlarında yeraltı suyunun kirlenmesini önlemektedir. Volkanik faaliyetler sonucu oluşmuş olan pomza yüzyıllar boyunca çürüyen bitkiler ve hayvan yaşantısının sağladığı ek besinlerle bitki yetiştirmek için oldukça elverişli bir ortam sağlamaktadır. pomza taşının % 85 oranında gözenekli olması toprağı daha gözenekli hale getirerek havalanmasını sağlar. pomza tarım bölgelerinde, meyve bahçelerinde, seralarda, çim sahalarda kullanılmaktadır. Yalnız istenilen tane büyüklüğünü elde etmek için kırma ve eleme tesislerinin varlığı önemlidir. Zenginleştirilmiş pomza ile alınan sonuçlar oldukça başarılıdır.
Pomza toprağa ne yapıyor?
* Pomza toprağa dörtte bir oranında karıştırılıyor ve toprağın tabanına yerleştiriliyor.
* Gözenekli yapısıyla suyu içerde tutuyor buharlaşma olmuyor ve bitkiye uzun süreli su sağlıyor.
* Sulama periodu azalıyor ve yüzde 70 oranında su tasarrufu sağlıyor.
* Gözeneklilik yüzde 85´in üzerinde olduğu için toprağın havalanmasını sağlıyor.
* Drenajı düzenler, infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı önler.
* İnorganik olduğu için toprağa yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
* Nötr (ph:6.5 - 7.5) oluşu ile toprağın ph dengesini düzenliyor.
* Topraksız tarımda da sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması nedeniyle üst üste 6 yıl kullanım sansı sağlar.